Main pageRegistrationLog in
Sunday, 19.05.2024, 14:24
Login form
Izvēlne

Jaunumu papildizvēlne
JD Jaunumi [8]
Viss, kas attiecas uz LJD
Interesanti.. [18]
Atpūtai, lai gaišāks prāts!
"Uzmet Aci" [14]
Iespējams noderēs..
Liepas Jaunumi [6]
Par notikumiem Liepā un tās apkārtnē..
"Humčikiem" [Smile] [5]
Tiem, kam neklibo humorizjūta!

Notikumu kalendārs
«  March 2007  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LJD Draugi

Home » 2007 » March » 14 » Lamanša tunelis reloaded: Āfrikas redakcija
Lamanša tunelis reloaded: Āfrikas redakcija
Fizmati.lv
14. marts [2007]

Iespējams, ka tuvākajā laikā apciemot koloniālos valdījumus Āfrikas valstis kļūs daudz vienkāršāk. Spānijas un Marokas valdības uzsākušas sarunas par tuneļa izbūvi Gibraltāra jūras šaurumā. Šāds tunelis aizvietotu pašreizējo prāmju satiksmi un atkal savienotu kontinentus, kas tika šķirti pirms miljoniem gadu.

Šī grandiozā projekta plānošana uzticēta pieredzējušajam inženierim Giovanni Lombardini. Viņš līdz šim strādājis pie vairākiem grandioziem projektiem, ieskaitot Gottardas Pārejas tuneli Šveicē un Monblana tuneli, kas savieno Franciju un Itāliju.

Taču Giovanni uzskata, ka šis ir grūtākais līdz šim viņam uzticētais uzdevums. „Būs jāpārvar daudzi šķēršļi. Pirmkārt, jūras dziļums šajā vietā [Gibraltāra šaurumā] ir 300 metri – tas ir piecas līdz sešas reizes dziļāk, kā Lamanša šaurumā.” saka inženieris, „Tad vēl jāņem vērā ģeoloģiskie apstākļi. Starp Āfrikas un Eiropas kontinentiem noris visai daudz tektoniskas kustības – tuneļa izbūvē būs jāņem vērā iespējamās zemes kustības, sprieguma maiņas un tā tālāk.”

40km garo tuneli plānots veidot no trim atsevišķiem tuneļiem: diviem tuneļiem 10m diametrā, pa kuriem, līdzīgi kā Eirotunelī starp Franciju un Lielbritāniju, kursēs vilcieni, kas pārvadās pasažierus un automobiļus, un nedaudz mazāka (apmēram 7m diametrā) apkopes tuneļa, kuru pēc noteiktiem intervāliem sānejas savienos ar abiem galvenajiem tuneļiem. Dziļākajā vietā šī konstrukcija atradīsies 450m zem jūras līmeņa. Kopējās projekta izmaksas plānotas starp 8 un 13 biljoniem dolāru, un darbus paredzēts sākt 2008. gadā.

Spānijas premjerministrs Hose Luis Rodriguez Zapatero projektu raksturojis kā „mūsu laiku simbolu, kas uz mūžiem pārvērtīs Eiropu un Āfriku.” Arī Marokas oficiālie pārstāvji par projektu izteikušies pozitīvi, atzīmējot ka tunelis atvieglotu komunikācijas un transportu starp kontinentiem, kā arī labdabīgi ietekmētu Marokas ekonomisko situāciju. Taču neoficiālie viedokļi ir daudz skeptiskāki – tuneļa būvniecības darbu milzīgās izmaksas uzliktu papildus slogu Marokas jau tā ne visai spožajai ekonomiskajai situācijai. Šāds tunelis arī pavērtu plašākas iespējas nelegālo emigrantu plūsmai starp kontinentiem.

Izmantotie resursi:
www.bbc.co.uk

Category: Interesanti.. | Views: 704 | Added by: Deimis | Rating: 0.0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Register | Log in ]

 
News Search
Copyright Deimis © 2007