Main pageRegistrationLog in
Sunday, 19.05.2024, 08:03
Login form
Izvēlne

Jaunumu papildizvēlne
JD Jaunumi [8]
Viss, kas attiecas uz LJD
Interesanti.. [18]
Atpūtai, lai gaišāks prāts!
"Uzmet Aci" [14]
Iespējams noderēs..
Liepas Jaunumi [6]
Par notikumiem Liepā un tās apkārtnē..
"Humčikiem" [Smile] [5]
Tiem, kam neklibo humorizjūta!

Notikumu kalendārs
«  April 2007  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

LJD Draugi

Home » 2007 » April » 4 » Kas jāzina par hormonu spēlēm pavasarī
Kas jāzina par hormonu spēlēm pavasarī
Vakara Ziņas
04. aprīlis [2007]

Paradoksāls fakts. Daba mostas, bet cilvēks slīgst miegā. Līdz ar pirmajām siltajām dienām paplašinās asinsvadi, pazeminās asinsspiediens un pastiprinās nogurums.

Tā nav slimība!

Agrāk to vienkārši sauca par ziemas/pavasara nogurumu, tagad ir smalkāki apzīmējumi - ziemas/pavasara depresija jeb sezonas emocionālie traucējumi. Organisma enerģijas rezerves ir izsīkušas, un cilvēka "iekšējais akumulators" ir gandrīz tukšs. Vienveidīgs uzturs, kustību trūkums, ziemā pārciestās slimības un hormonālā pārorientēšanās no tumšā uz gaišo gada laiku ir galvenie pavasara noguruma cēloņi. Šūnām un asinīm trūkst C un D vitamīna, magnēzija un cinka. Pavasara nogurumam ir dažādi simptomi, taču skaidrs ir viens - tā nav slimība, bet gan organisma normāla reakcija, pārejot no viena gadalaika uz citu. Šīs pārorientācijas laikā organisms patērē visas enerģijas rezerves.

Hormonu spēles

Liela nozīme esot hormoniem melatonīnam un serotonīnam. Melatonīns jeb "miega hormons" nodrošina cilvēkam labu un kvalitatīvu miegu. Taču pēc garajām, tumšajām ziemas naktīm cilvēka organismā var rasties melatonīna pārprodukcija. Sekas ir miegainība, nogurums, aktivitātes pazemināšanās.

Tajā pašā laikā var tikt izsmeltas cita hormona, proti, serotonīna jeb "laimes hormona", rezerves. Serotonīns uzlabo garastāvokli, aizdzen drūmas domas un regulē garastāvokli - uzmundrina un līdzsvaro. Tas rodas no siltuma, saules un gaismas. Serotonīns nonāk asinīs arī emocionāla saviļņojuma brīdī: smejoties, pēc seksa, garīga pacēluma mirklī. Ja šajā cīņā starp serotonīnu un melatonīnu virsroku gūst otrais, cilvēks jūtas nomākts un nervozs.

Darīsim visu, lai ziemas nomākto organismu atkal kārtīgi iešūpotu, lai spirgti un veseli mēs varētu apskaut pavasari! Un tas nav daudz prasīts - saule, svaigs gaiss un mīlestība ir pirmie soļi šajā virzienā.

***

Maģiskais brīnumlīdzeklis - lociņi

Par tādu tiek uzskatīti zaļie lociņi. Brokastīs ieteicams apēst pilngraudu maizi, kas pārklāta ar plānu kārtiņu sviesta un bagātīgu kārtu smalki sagrieztu lociņu. Lociņi satur dzelzi. Tieši dzelzs trūkums organismā izraisa nogurumu.

Enerģijas kokteilis

1 vidēji liels greipfrūts

1 vidēji liels sarkanais apelsīns

1 neliela papaija

1 ēdamkarote medus

1 tējkarote linsēklu graudu

nedaudz citrona sulas

Izspiediet greipfrūta un apelsīna sulu. Ielejiet augstā glāzē. Papaijas mīkstumu, medu un linsēklas labi sasmalciniet mikserī. Iegūto masu pievienojiet sulai un lēni, ar baudu izdzeriet.

***

Labs padoms ir zelta vērts

Pielāgosimies saules ritmam!

Tas nozīmē - celsimies līdz ar saulīti un iesim ātrāk gulēt. Organismam nepieciešama dienas gaisma, lai noārdītu "miega" hormonu melatonīnu.

Jāpārskata ēdienkarte! Labāk piecas nelielas ēdienreizes nekā trīs kārtīgas pārēšanās. Uztura speciālisti iesaka pastiprināti lietot uzturā pilngraudu produktus, pākšaugus un, protams, dārzeņus un augļus. Neatsverami pavasara mēnešos ir diedzēti graudi un sēklas - lielisks un koncentrēts dažādu vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu avots. Liela nozīme ir šķidrumam, priekšroku dodot vai nu ūdenim, vai dažādām organismu attīrošām tējām. Tā jūs palīdzēsit savām nierēm tikt galā ar lielo organisma ģenerāltīrīšanu.

Revīzija drēbju skapī. Tumšās, pelēkās ziemas drēbes noliksim skapja augšējos plauktos. Pavasarī jāizvēlas apģērbs gaišās un dzīvespriecīgās krāsās. Gaišās krāsas liek organismam izstrādāt serotonīnu.

No rīta - duša, vakarā - pirts! Kontrastduša ir pārbaudīts līdzeklis pret nogurumu. Jāsāk ar siltu, tad aukstu, tad atkal siltu un noslēgumā ar aukstu dušu. Kontrastduša tieši iedarbojas uz hormonu cirkulāciju un tādējādi uzlabo garastāvokli un likvidē stresu. Vakarā savukārt piemērota ir pirts vai sauna.

Gavēnis dvēselei. Liela nozīme ir arī dvēseles attīrīšanai. Viena no šādām iespējām ir laba grāmata. Varbūt der pamēģināt? Izslēgsim televizoru, iekārtosimies ērti dīvānā un iedziļināsimies saistošā stāstā. Tas rosina fantāziju un uzlabo garastāvokli, bet labs garastāvoklis liek izstrādāt "laimes" hormonus.

Neaizmirsīsim mīlestību! Ne velti teic, ka pavasaris ir mīlestības laiks. Pierādīts, ka mīlējoties smadzenēm tiek dota papildu serotonīna deva, kas liek cilvēkam justies mundram, cerību pilnam, emocionāli līdzsvarotam un apmierinātam.

Category: "Uzmet Aci" | Views: 1059 | Added by: Deimis | Rating: 0.0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Register | Log in ]

 
News Search
Copyright Deimis © 2007